De geschiedenis van 2020

2020 – Solar Orbiter

Solar Orbiter
Solar Orbiter

De Solar Orbiter (SoLo) van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) werd op 10 februari om 04:04 UTC gelanceerd vanaf Cape Canaveral door een Atlas V raket die geleverd werd door de NASA net als enkele instrumenten aan boord van de ruimtesonde. 

 

De SoLo coördineert ook de wetenschappelijke missie met de Solar Probe Plus van NASA om zo het wetenschappelijk rendement te maximaliseren.

 

In een elliptische baan observeert de SoLo de zon om zo op een korte afstand van de ster foto’s in hogere resolutie te maken van de heliosfeer en dan met name van de poolgebieden die moeilijk vanaf de aarde zijn te maken. Ook de observeert de SoLo magnetische activiteit in de atmosfeer die weer kunnen leiden tot zonnevlammen en uitbarstingen.

2020 – Bartolomeo

Bartolomeo
Bartolomeo

Aan boord van de Dragon-CRS 20 is de ISS-module Bartolomeo welke werd gelanceerd van Cape Canaveral op 7 maart om 04:50 UTC. Bartolomeo is een externe module en is gemonteerd op de Columbus-module van het International Space Station. Is ontworpen door Airbus Defence and Space voor de ESA en is de eerste externe Europese commerciële onderzoek module van het ruimtestation en levert stroom en datatransmissie voor maximaal 12 payload-slots.

 

Bartolomeo werd voorheen ook wel CEPHFISS (Commercial External Payload Hosting Facility on ISS) genoemd.

2020 – Astra Rocket

Astra Rocket-3.0
Astra Rocket-3.0

Vanaf lanceerbasis Kodiak Launch Complex zou op 23 maart de eerste Astra Rocket-3, genaamd rocket-3.0 raket, worden gelanceerd.

 

Tijdens een eerdere poging op 2 maart kon de raket niet gelanceerd worden in het lanceervenster doordat er problemen waren met de grondapparatuur. Hierdoor moesten de ladingen weer teruggebracht worden naar de eigenaren omdat niet werd voldaan aan de afspraken.

 

Tijdens deze generale repetitie ging het mis met het ontkoppelen wat uiteindelijk ervoor zorgde dat de raket werd vernietigd. Het was onduidelijk of er een lading aan boord was van de tweetrapsraket met een hoogte van 11,6 meter en met een diameter van 1,32 meter.

2020 – Soyuz-MS 16

Soyuz MS16 bemanning
Soyuz MS16 bemanning

Op 9 april 08:05 UTC werd de Soyuz-MS 16 gelanceerd met drie kosmonauten aan boord vanaf Baikonur Cosmodrome en koppelde zes uur later aan de Poisk module van het International Space Station.

 

De kosmonauten maakten deel uit van ISS-Expeditie 62 en verlieten op 21 oktober het International Space Station waarna ze na enkele uren later op 22 oktober 02:54 UTC veilig landden op de Steppe van Kazachstan.

 

Foto v.l.n.r.: Chris Cassidy, Anatoli Ivanishin en Ivan Vagner.

2020 – Qased

Qased raket
Qased raket

Op 22 april om 03:59 UTC werd de eerste Iranese Qased raket gelanceerd en ook was dit de eerste orbitale lancering vanaf Shahrud Missile Test Site.

 

De Qased raket is voorzien van vaste en vloeibare brandstof, de eerste trap is vloeibaar en de tweede trap is vaste brandstof.

 

Deze raket werd gelanceerd vanaf een mobiele lanceerinrichting met aan boord de militaire satelliet Noor.

2020 – XZF-SC

NGCCS 1
NGCCS 1

Aan boord van de Long March 5B raket, welke op 5 mei werd gelanceerd vanaf Wenchang Satellite Launch Center, was een prototype van de onbemande ruimtecapsule XZF-SC (Xinyidai Zairen Feichuan-Shiyan Chuan) de “Next Generation Chinese Crewed Spacecraft”.

Long March 5B
Long March 5B

 

De module bestaat uit twee delen, de bemanningsmodule en de servicemodule die de nodige ondersteuning levert voor de bemanningsmodule, zoals zuurstof en elektriciteit.

Er kunnen zes taikonauten of drie taikonauten met 500 kilogram vracht mee worden vervoerd.

 

XZF-SC landing
XZF-SC landing

 

Als tweede vracht was er een vracht retourcapsule aanwezig, de terugkeer naar aarde mislukte omdat het opblaasbare hitteschild op 6 mei niet goed functioneerde.

 

Na een geslaagde vlucht landde het prototype op 8 mei in Binnen-Mongolië.

2020 – X-37B

X-37B lancering OTV-6
X-37B lancering OTV-6
X-37B OTV-6
X-37B OTV-6

De X-37B is een onbemand ruimtevliegtuig dat verticaal werd gelanceerd op 17 mei om 13:14 UTC door een Atlas-V 501 raket vanaf Cape Canaveral en in een baan om de aarde werd gebracht.

 

Deze zesde lancering van dit geheime type ruimtevliegtuig test ruimtevaarttechnologie voor de Amerikaanse US Air Force en heeft een omloopbaan van 410km hoogte welke veelal wordt gebruikt voor militaire spionagedoeleinden.

 

 

2020 – LauncherOne

LauncherOne
LauncherOne

Na een paar dagen vertraging steeg op 25 mei om 18:56 UTC het vliegtuig de Cosmic Girl op vanaf vliegveld Mojave Air and Space Port. Om 19:50 UTC werd de LauncherOne raket gelanceerd vanaf het vliegtuig en kort na het ontsteken van de eerste trap werd de missie beëindigd omdat er een afwijking was geconstateerd, waarna de Cosmic Girl weer terug keerde naar het vliegveld om daar veilig te landen.

 

Deze tweetrapsraket is bedoeld om ladingen tot 300 kilogram in een zon synchrone omloopbaan te brengen.

2020 – SpX-DM 2

Spx-DM 2 bemanning
Spx-DM 2 bemanning

 

Foto v.l.n.r.: Robert Behnken en Douglas Hurley.

 

De twee astronauten maakten deel uit van ISS-Expeditie 63.

Na de laatste lancering van de Space Shuttle Atlantis op 8 juli 2011 werd op 30 mei om 19:22 UTC de eerste commerciële bemande vlucht vanaf het legendarische lanceercomplex 39A gelanceerd door SpaceX. De eerste trap van de Falcon 9 FT raket maakte een geslaagde landing op het droneschip “Of Course I Still love You” voor de kust van Florida in de Atlantische Oceaan.

 

Aan boord van de raket was de capsule Dragon 2 met twee astronauten, ook wel Crew Dragon genaamd, welke op 31 mei een geslaagde automatische koppeling uitvoerde aan de koppelingsmodule Harmony/PMA-2 van het International Space Station.

 

Deze missie SpX-DM2 (SpaceX Demonstration Mission 2) is onderdeel van het NASA Commercial Development-programma. Dit door de Amerikaanse overheid gefinancierde programma en uitgevoerd door de NASA moet er voor zorgen dat de Amerikanen weer zelfstandig astronauten kunnen lanceren zodat zij niet meer afhankelijk zijn van de Russische Soyuz raket welke vanaf Cosmodrome Baikonur in Kazachstan wordt gelanceerd.

 

De SpX-DM 2 met aan boord de twee astronauten verlieten na ruim twee maanden het ISS en landen veilig op 2 augustus in de Golf van Mexico.

Spx-DM 2 lancering
Spx-DM 2 lancering
Spx-DM 2
Spx-DM 2
Spx -DM 2
Spx -DM 2
Spx-DM 2
Spx-DM 2

2020 – Kuaizhou-11

Kuaizhou-11
Kuaizhou-11

China lanceerde op 10 juli om 04:17 UTC de eerste KuaiZhou-11 vanaf lanceerbasis Jiuquan Satellite Launch Center.

 

Het is een viertrapraket waarvan de eerste op vloeibare brandstof en de overige drie trappen op vaste brandstof werken. De raket heeft een hoogte van ruim 25 meter met een diameter van 2,2 meter en kan een lading van 1000 kilogram in een  zon synchrone omloopbaan brengen en een lading van 1500 kilogram in een lage omloopbaan.

Deze eerste lancering mislukte omdat de derdetrap niet ontstoken werd.

De raket werd gelanceerd vanaf een mobiele lanceerinstallatie.

 

2020 – Hope

Hope
Hope
Hope
Hope

Op 19 juli om 21:58 UTC werd de Hope van de Verenigde Arabische Emiraten gelanceerd vanaf lanceerbasis Tanegashima Space Center.

 

Deze Mars weersatelliet is ontwikkeld door het Mohamed bin Rashid Space Centre in samenwerking met de University of Colorado en Arizona State University uit de Verenigde Staten en is hiermee de eerste echte weersatelliet die om de rode planeet draait. De 1500 kilogram wegende sonde zal de atmosfeer van de planeet Mars gaan onderzoeken om zodoende een antwoord te geven op de vraag waarom de atmosfeer van Mars waterstof en zuurstof in de ruimte verliest en de reden achter de drastische klimaatverandering op deze planeet.

 

De ruimtesonde zal in februari 2021 de planeet bereiken tegelijk met het vijftigjarig bestaan van de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Aan boord van de Hope zijn drie instrumenten die worden gebruikt voor het onderzoek:

  • Digitale camera met hoge resolutie;
  • Infraroodspectrometer voor het bestuderen van het temperatuurprofiel, ijs en waterdampen;
  • Ultraviolette spectrometer voor het onderzoek van de hogere atmosfeer en de zuurstof en waterstof sporen in de ruimte.

2020 – Tainwen 1

Tainwen 1

De Tianwen van de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA werd op 23 juli om 04:41 UTC gelanceerd vanaf Wenchang Satellite Launch Center.

 

Het ruimtevaartuig is een missie naar de planeet Mars en bestaat uit een satelliet, lander en een rover.

Deze missieis  een vervolg van de mislukte Phobos-Grunt missie in 2011 in samenwerking met Rusland, echter deze keer is het alleen een Chinese missie naar de rode planeet.

lees meer

 

De lander en rover landde op 14 mei 2021 landen op Mars.

2020 – Lobster Eye

Lobster Eye bij laatste test
Lobster Eye bij laatste test

China lanceerde op 25 juli om 03:13 UTC de Lobster Eye vanaf lanceerbasis Taiyuan Satellite Launch Cente.

De astronomie satelliet ook bekend onder de naam Longxia Yan is een kleine Lobster Eye X-ray Exploration Satellite. Deze röntgenoptiek gebruikt platen met daarin microkanalen om zo een zeer breed beeld van de hemel te maken en te zoeken naar signalen van donkere materie in het röntgenenergiebereik.

 

De wetenschappelijke doelen omvatten het zoeken naar hypothetische “steriele neutrinodeeltjes”, wat de bestandsdelen van donkere materie zijn. Andere onderzoeksdoelen voor de röntgenatraling zijn:

  • Heet gas in clusters van sterrenstelsels;
  • Kometen in het zonnestelsel;
  • Interactie van de zonnewind met de magnetosfeer van de aarde

2020 – Perseverance

Perseverance
Perseverance

Op 30 juli om 11:50 UTC lanceerde de NASA de Perseverance vanaf lanceerbasis Cape Canaveral.

 

De Perseverance is een Marsrover die onderzoek gaat doen op onze buurplaneet Mars. Aan boord van de missie zijn instrumenten, camera’s, microfoons en de helikopter Ingenuity.

De MMRTG voorziet de rover van elektriciteit en heeft een levensduur van veertien jaar. Door gebruik te maken van een generator in plaats van zonnepanelen is de rover veel flexibeler om in te zetten bij nacht, stofstormen, winterseizoen en het bedienen van instrumenten.

lees meer

 

De Persevarance landde op 18 februari 2021 op de planeet Mars.

2020 – CSSHQ

Chongfu Shiyong Shiyan Hangtian Qi (CCSHQ)
Chongfu Shiyong Shiyan Hangtian Qi (CCSHQ)

Op 4 september om 07:30 UTC lanceerde China in het geheim het eerste herbruikbare ruimtevaartuig vanaf lanceerbasis Jiuquan Satellite Launch Center.

Chongfu Shiyong Shiyan Hangtian Qi (CCSHQ) lancering
Chongfu Shiyong Shiyan Hangtian Qi (CCSHQ) lancering

 

Het ruimtevaartuig Chongfu Shiyong Shiyan Hangtian Qi (CSSHQ) is in een omloopbaan om de aarde gebracht waar testen zijn uitgevoerd die te maken hadden met herbruikbare technologieverificatie om technische ondersteuning te bieden voor het vreedzaam gebruik van de ruimte.

 

Chongfu Shiyong Shiyan Hangtian Qi (CCSHQ) landingstrip?
Chongfu Shiyong Shiyan Hangtian Qi (CCSHQ) landingstrip?

Na een paar dagen op 6 september landde de CSSHQ weer veilig in China, mogelijk in de buurt van de lanceerbasis Jiuquan Satellite Launch Center.

 

China is zeer terug houdend met het verstrekken van foto’s, film en ander media.

2020 – Astra Rocket

Astra Rocket-3.1
Astra Rocket-3.1

Vanaf lanceerbasis Kodiak Launch Complex werd op 12 september om 03:19 UTC de eerste Astra Rocket-3, genaamd rocket-3.1, raket gelanceerd.

 

Deze tweetrapsraket met een hoogte van 11,6 meter en met een diameter van 1,32 meter had vijf  Delphin motoren in de eerste trap en Aether motor in de tweede trap.

 

Kort na de lancering van deze testvlucht, die werd uitgevoerd zonder lading, waren er technische problemen in de eerste trap waardoor de lancering mislukte.

2020 – Soyuz-MS 17

Soyuz MS-17 bemanning
Soyuz MS-17 bemanning

Op 14 oktober om 05:45 UTC werd de Soyuz-MS 17 gelanceerd met drie kosmonauten aan boord vanaf Baikonur Cosmodrome en koppelde drie uur later aan de Rassvet module van het International Space Station. . De Soyuz verliet op 19 maart het ISS om vervolgens weer aan Poisk te koppelen, dit om de komende bezoeken aan het ruimtestation te kunnen faciliteren.

 

De kosmonauten van ISS-Expeditie 63 verlieten op 17 april 2021 het International Space Station waarna ze na enkele uren later om 04:55 UTC veilig landden op de Steppe van Kazachstan. 

 

Foto v.l.n.r.: Kathleen Rubins, Sergey Ryzhikov en Sergey Kud-Sverchkov

2020 – Ceres-1

Ceres-1 lancering
Ceres-1 lancering

Vanaf Jiuquan Satellite Launch Center werd op 7 november om 07:12 UTC de eerste Ceres-1 raket gelanceerd.

 

Deze raket is ontwikkeld door het particuliere bedrijf Galactic Energy uit China gelanceerd en is hiermee het tweede commerciële bedrijf dat een satelliet in een baan om de aarde brengt.

 

De raket Ceres-1 wordt ook wel Gushenxing-1 of GX-1 genoemd is een viertrapsraket waarvan de eerste drie een vaste brandstof raketmotor is en de vierde raketmotor met vloeibare brandstof. De raket kan een lading van 350 kilogram in een lage omloopbaan brengen of 270 kilogram in zon synchrone baan.

2020 – USCV-1

USCV-1 bemanning
USCV-1 bemanning

Op 16 november om 00:27 UTC werd de Resilience gelanceerd met vier astronauten aan boord vanaf lanceerbasis Kennedy Space Center en koppelde een dag later aan de Harmony module van het International Space Station.

 

Het was de eerste operationele vlucht van SpaceX met het ruimtevaartuig Crew Dragon USCV-1 en daarmee ook de eerste commerciële operationele vlucht naar het International Space Station van het Commercial Crew Program.

 

De Resilience ontkoppelde op 5 april van de Harmony forward om even later aan te koppelen aan de  Harmony zenith te koppelen. Op 2 mei verlieten de astronauten van ISS-Expeditie 64 definitief het ruimtestation ISS om negen uur later te landen in de Golf van Mexico om 06:56 UTC.

 

Foto v.l.n.r.: Shannon Walker, Glover, Michael Hopkins en Soichi Noguchi.

2020 – Chang’e 5

Chang'e 5
Chang'e 5 in complete uitvoering

Vanaf Wenchang Satellite Launch Center werd op 23 november om 20:30 de Chang’e 5 gelanceerd.

Deze maanlander van de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA had als doel het verzamelen van maangrond en maanstenen op de maan en dit retour brengen naar de aarde. Om dit te bereiken was het ruimtevaartuig uitgerust met een boor en scheppen om de betreffende twee kilogram aan maanmonsters te verzamelen.

 

Chang'e 5 lander en opstijgmodule
Chang'e 5 lander en opstijgmodule

De landing van de maanlander was op 1 december 15:11 UTC in het Mons Rümke gebied aan de achterzijde van de maan. Na het verzamelen van maanstof en maanstenen steeg op 3 december om 15:10 UTC de maan opstijgmodule op van de maan om na zes minuten in een baan om de maan te komen.

 

Chang'e 5 koppeling opstijgmodule met ruimtevaartuig
Chang'e 5 koppeling opstijgmodule met ruimtevaartuig

Na de koppeling met het ruimtevaartuig, wat in een baan om de maan cirkelde, werden het maanstof en de maanstenen overgebracht naar de maan retourmodule. Hierna werd de maan opstijgmodule ontkoppeld om gecontroleerd op 7 december om 23:30 UTC neer te storten op de maan.

 

Change'5 landing
Change'5 landing

Het ruimtevaartuig zette koers naar de aarde om op 16 december de maan retourmodule te ontkoppelen. De retourmodule met de maanmonsters landde op rond 16 december om 17:59 UTC in Binnen-Mongolië China. Dit is de eerste keer sinds Luna 24 in 1976 dat er maanmonsters worden verzameld en naar de aarde worden gebracht. Tevens is China, na de USSR en de USA, hiermee het derde land dat dit voor elkaar kreeg. 

 

 

De Chang’e 5 kwam op 15 maart 2021 in een baan om de aarde-zon 1 Lagrange punt. Daar voerde het test uit met betrekking tot baancontroles en waarnemingen van de zon en aarde.

Begin september 2021 zou het ruimtevaartuig uit deze omloop baan zijn gebracht om weer richting de maan te gaan.

2020 – Bishop

 
Bishop
Bishop

Op 6 december om 16:17 UTC werd de Bishop Airlock gelanceerd vanaf lanceerbasis Kennedy Space Center.

 

Het is de eerste commerciële luchtsluis voor het International Space Station en werd op 19 december 2020 geïnstalleerd op Tranquility module. Met dit deze vier kubieke meter grote module kunnen kleine satellieten en andere ladingen in de ruimte worden geplaatst. Voordat de lancering van de kleine satellieten zal plaatsvinden wordt de module door robotarmen op het ISS naar de juiste locatie gemanoeuvreerd.

2020 – GECAM

 
GECAM
GECAM

De Chinese GECAM ruimtetelescopen A en B werden op 9 december om 20:14 UTC gelanceerd vanaf lanceerbasis Xichang Satellite Launch Center.

 

De twee kleine Gravitational Wave High-energy Electromagnetic Counterpart All-sky Monitor (GECAM) telescopen hebben het doel om elektromagnetische tegenhangers van zwaartekrachtgolven te detecteren.

 

Iedere telescoop is voorzien van 25 gammastralingsdetectoren (GRD) en 8 geladen deeltjes detectoren (CPD) die zich in een koepelvormig deel van de telescoop bevinden en binnen het energiebereik van 6keV en 5MeV werken. De telescopen van 160 kilogram die aan weerzijden van de aarde draaien kullen daardoor de gehele hemel detecteren. Na een detectie de GECAM telescopen over de hele wereld waarschuwen.

2020 – Long March 8

 
Long March 8
Long March 8
Long March 8
Long March 8

China lanceerde op 22 december een nieuw type raket de Long March 8, dit is een medium type raket. De raket is gebaseerd op de Long March 7 wat betreft de eerste trap en de tweede trap op de Long March 3.

 

Deze tweetrapsraket met twee optionele boosters heeft een hoogte van 50,3 meter en kan een lading van 7.600 kilogram in een lage omloopbaan of 2.500 kilogram in een geostationaire omloopbaan brengen.