De geschiedenis van 2013
De Canadese NEOSSat (Near Earth Object Surveillance Satellite) werd op 25 februari 12:31 UTC gelanceerd vanaf Satish Dhawan Space Centre.
De doelen van de microsatelliet NEOSSat zijn:
- het aantonen dat Canadese ruimtevaartorganisatie CSA een betaalbare multi-missie-bus heeft ontwikkeld voor minisatellieten;
- het zoeken van astroïden in de buurt van de aarde en te volgen in baan van de aarde rond de zon, inclusief astroïden in de klassen Aten en Atira. Dit zijn astroïden die moeilijk zijn te traceren vanaf de aarde omdat deze in het zonlicht staan en hierdoor onzichtbaar zijn;
- het toepassen van experimentele satellietvolgsystemen voor satellieten die in een baan van 15.000 tot 40.000 km cirkelen, dit in verband met de rol die Canada heeft in NORAD (North American Aerospace Defense Command).
De Oostenrijkse UniBRITE-1 en TUGSAT-1 werden op 25 februari 12:31 UTC gelanceerd vanaf Satish Dhawan Space Centre.
De minisatellieten zijn onderdeel van het BRight Target Explorer programma van de landen Oostenrijk, Canada en Polen. De UniBright-1 neemt de sterren in het rode kleurbereik waar, terwijl de TUGSAT-1 het kleurbereik blauw waarneemt en voeren met vier andere satellieten foto metrische observaties uit van sterren met een schijnbare magnitude groter dan 4.0 gezien vanaf de aarde.
Op 28 maart 20:43 UTC werd de Soyuz-TMA 08M gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome. De aan boord zijnde drie kosmonauten koppelden zes uur later aan de Poisk module van het International Space Station.
Op 10 september verlieten de kosmonauten van ISS-Expeditie 35 het ISS en landden die nacht 11 september veilig op de Steppe van Kazachstan.
Foto v.l.n.r.: Christopher Cassidy, Pavel Vinogradov en Alexander Misurkin.
Op 21 april 21:00 UTC werd de eerste Antares 110 gelanceerd vanaf Mid-Atlantic Regional Spaceport.
De tweetrapsraket is ontwikkeld om het Cygnus vracht-ruimtevaartuig te lanceren naar het International Space Station als onderdeel van het NASA COTS (Commercial Orbital Transportation Services) en CRS (Commercial Resupply Services) programma.
Aan boord van de raket was de Cygnus Mass Simulator (CMS) welke was volgehangen met sensoren voor testdoeleinden.
Op 28 mei 20:31 UTC werd de Soyuz-TMA 09M gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome. De aan boord zijnde drie kosmonauten koppelden zes uur later aan de Rassvet module van het International Space Station.
Op 10 november verlieten de kosmonauten van ISS-Expeditie 36 het ISS en landden die nacht 11 november veilig op de Steppe van Kazachstan.
Foto v.l.n.r.: Karen Nyberg, Fyodor Yurchikhin en Luca Parmitano.
Vanaf Jiuquan Satellite Launch Center werd op 11 juni 09:38 UTC de Shenzhou 10 gelanceerd.
De aan boord zijnde drie taikonauten koppelen twee dagen later aan de Tiangong 1, het Chinese ruimtelaboratorium.
Na twaalf dagen verlieten de taikonauten op 25 juni de Tiangong 1 en landden even na middernacht in Binnen-Mongolië in het noorden China.
De bemanning maakte onderdeel uit van Tiangong 1-Expeditie 2.
Foto v.l.n.r.: Wang Yaping, Nie Haisheng en Zhang Xiaoguang.
De zon-observatiesatelliet IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) werd vanaf het vliegtuig de Stargazer op 28 juni 02:27 UTC gelanceerd wat was opgestegen vanaf Vandenberg Air Force Base.
De IRIS maakte deel uit van het SMEX programma (Small Explorer Program) en onderzoekt de fysische omstandigheden van de helderheid van de zon die afneemt vanuit het midden naar de rand en is vooral gericht op de chromosfeer van de zon.
De LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) werd op 7 september 03:27 UTC gelanceerd vanaf Mid-Atlantic Regional Spaceport.
Deze missie naar de maan had een duur van zeven maanden en had als doel het bestuderen van:
- het stof in de nabijheid van de maan;
- de maansfeer.
De satelliet is aan het einde van de missie neergestort op de achterzijde van de maan.
Het vijfde rakettype van de Minotaur raketfamilie werd op 7 september om 03:27 UTC gelanceerd vanaf vanaf Mid-Atlantic Regional Spaceport, genaamd Minotaur V en is een afgeleide van de Minotaur IV.
Dit type op vaste brandstof werkende draagraket wordt gebruikt om ladingen van maximaal 630 kilogram in een geostationaire overdrachtsbaan te plaatsen of interplanetaire trajecten.
Een Minotar V is een vijftrapsraket waarvan de eerst drie bestaan uit Peacekeer-rakettrappen en de hoogte van de raket is ruim 24 meter met een goede doorsnede van 2 meter.
Op 14 september 05:00 UTC werd de Japanse Epsilon raket gelanceerd vanaf Uchinoura Space Center.
Het is een drietrapraket wat op vaste brandstof werkt en heeft een hoogte van ruim 24 meter met een diameter van 2,5 meter en bij een de optionele vierde trap is de hoogte 26 meter. De raket kan een lading van 590 kilogram in een zon synchrone omloopbaan brengen.
Het ontwikkelingsdoel van de opvolger van de M-5 raket, welke voor het laatst in 2006 werd gelanceerd, is het terugbrengen van de lanceerkosten.
De Japanse astronomie satelliet Hisaki werd op 14 september 05:00 UTC gelanceerd vanaf Uchinoura Space Center.
Hisaki is wordt ook wel SPRINT-A (Spectroscopic Planet Observatory for Recognition of Interaction of Atmosphere) genoemd en zal vanuit een baan om de aarde, de atmosfeer van van de planten Venus, Mars en Jupiter in het extreme ultraviolette spectrum (EUV) observeren.
De eerste lancering van de Chinese Kuaizhou-1 raket vond plaats op 25 september om 04:37 UTC vanaf lanceerbasis Jiuquan Satellite Launch Center.
Het is een viertrapraket waarvan de eerste drie op vaste brandstof werken, heeft een hoogte van ruim 19 meter met een diameter van 1,4 meter en kan een lading van 430 kilogram in een zon synchrone omloopbaan brengen.
De raket wordt ook wel Feitain-1 genoemd en wordt gelanceerd vanaf een mobiele lanceerinstallatie.
Op 25 september 20:58 UTC werd de Soyuz-TMA 10M gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome. De aan boord zijnde drie kosmonauten koppelden zes uur later aan de Poisk module van het International Space Station.
Op 11 maart 2014 verlieten de kosmonauten van ISS-Expeditie 37 het ISS en landden die nacht veilig op de Steppe van Kazachstan.
Foto v.l.n.r.: Michael Hopkins, Oleg Kotov en Sergey Ryazansky.
India lanceerde de eerste ruimtesonde naar de planeet Mars, deze lancering was op 5 november 09:08 UTC vanaf lanceerbasis Sriharikota met een PSLV-XL C25 draagraket.
Na een kleine maand rond de aarde te hebben rondgecirkeld vertrok de sonde op 1 december richting Mars om daar op 24 september 2014 te arriveren. De missie heeft de volgende wetenschappelijke doelstellingen:
- onderzoek van de Mars oppervlakte;
- onderzoek naar de Mars atmosfeer, waaronder methaan en CO2
- onderzoek naar de zonnewind en de straling en de ontsnapping van vluchtige stoffen naar de ruimte.
Op 7 november 04:14 UTC werd de Soyuz-TMA 11M gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome. De aan boord zijnde drie kosmonauten koppelden zes uur later aan de Rassvet module van het International Space Station.
Op 13 mei 2014 verlieten de kosmonauten van ISS-Expeditie 38 het ISS en landden die nacht veilig 14 mei op de Steppe van Kazachstan.
Foto v.l.n.r.: Koichi Wakata, Mikhail Tyurin en Richard Mastracchio.
Op 18 november 18:28 UTC werd de MAVEN gelanceerd vanaf Cape Canaveral.
De MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) ook wel Mars-Scout 2 genoemd is een satelliet die in een baan om de planeet Mars werd gebracht op 22 september 2014.
MAVEN doet onderzoek naar de atmosfeer van deze planeet en te bepalen hoe de atmosfeer en het water, waarvan werd aangenomen dat deze ooit aanwezig zijn geweest, na verloop van tijd verloren zijn gegaan.
De missie maakte deel uit van het NASA Mars Scout Program en is toegevoegd aan het Discovery programma van de NASA. In maart 2017 werd de omloopbaan aangepast zodat de satelliet niet in botsing kwam met de maan Phobos en kan blijven functioneren als een communicatiesatelliet.
De Poolse Lem satelliet werd met een Dnepr raket op 21 november 07:10 UTC gelanceerd vanaf Dombarovsky Air Base.
Lem maakt deel uit van het BRITE programma en is de derde satelliet van dit programma. De Lem neemt de sterren waar in het blauwe kleurenbereik en voert met viijf andere satellieten foto metrische observaties uit van sterren met een schijnbare magnitude groter dan 4.0 gezien vanaf de aarde.
Na de Amerikanen en de Russen waren het nu de Chinezen die een ruimtesonde lanceerde naar de maan en daar een landing uitvoerden met de Chang’e-3. De lancering was op 1 december vanaf lanceerbasis Xichang Satellite Launch Centre en er werd een Long March 3B draagraket gebruikt om de sonde te lanceren.
Na 37 jaar, op 14 december, landde er weer een ruimtevaartuig op de Maan.
Het was de bedoeling dat een rover drie maanden over de Maan moest gaan rijden en een afstand van drie kilometer zou gaan afleggen. Helaas is de rover niet verder gekomen dan ongeveer 100 meter, dit na technische problemen.
De ESA lanceerde op 19 december de GAIA (Global Astrometric Interferometer for Astrophysics) met een Soyuz draagraket vanaf Guiana Space Centre. Deze ruimtetelescoop maakt een driedimensionale kaart van de Melkweg. Aan boord is een camera met een resolutie van 1 gigapixel, dit om zo nauwkeurig mogelijk de kaart op te stellen.
De GAIA zal waarnemingen verrichten en alle objecten die voor de lens van de camera verschijnen vastleggen. Dit gebeurt met regelmaat om zodoende de afstand, snelheid en richting te berekenen van elk object.
Verwacht wordt dat de GAIA nieuwe exoplaneten zal ontdekken en vele andere stelsels zal waarnemen.
Op 12 september 2014 ontdekt de telescoop in een ander sterrenstelsel een supernova.