De geschiedenis van 2004
Op 3 maart om 07:17 UTC werd de Europese komeetsonde Rosetta gelanceerd vanaf Guiana Space Centre. Deze satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kwam in augustus 2014 in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het onderzoek richt zich op het bestuderen van de komeet en de staart van de komeet als deze de zon nadert.
De aan boord zijnde komeetlander Philae kwam op 12 november 2014 los van de sonde en lande die dag op de komeet. De landing van de Philae verliep anders dan de bedoeling was want de ijsschroeven en harpoenen die de lander moest verankeren werkte niet zoals verwacht waardoor deze enkele malen stuiterde.
In maart 2015 kreeg de sonde problemen met de navigatie doordat er komeetstof was uitgestoten. Uiteindelijk kwam de Rosetta weer in de juiste positie maar enkele instrumenten werden uitgeschakeld. Dit had gevolgen voor de communicatie met de Philae waardoor niet alle gegevens van de lander kon worden doorgegeven.
De missie eindigde in een gecontroleerde crash op de komeet op 30 september 2016.
Op 19 april om 03:19 UTC werd de Soyuz-TMA 4 gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome. De aan boord zijnde drie kosmonauten koppelden twee dagen later aan de Zarya module van het International Space Station. Twee kosmonauten maakt onderdel uit van ISS-Expeditie 9.
Na een lange voorbereiding kon André Kuipers eindelijk beginnen aan de Delta missie, dit houdt in dat de bemanning van het ISS werd afgelost en dat er veel experimenten door André Kuipers konden worden uitgevoerd.
Foto v.l.n.r: Michael Fincke, Gennady Padalka en André Kuipers.
Kosmonaut André Kuipers bleef achter in het ruimteatation terwijl kosmonaut Yuri Shargin van de Soyuz-TMA 5 samen met de andere twee kosmonauten van ISS-Expeditie 9, op 24 oktober met de Soyuz-TMA 4 veilig op de Steppe van Kazachstan landden.
Foto v.l.n.r: Michael Fincke en Gennady Padalka.
Op 3 augustus om 07:18 UTC werd de Anerikaanse Messenger gelanceerd vanaf Cape Canaveral. De Messenger is een ruimtesonde die de planeer Mercurius onderzocht.
Na een aantal keren langs Venus, Mars en de Aarde te vliegen kwam de Messenger op 18 maart 2011 in een baan om de planeet Mercurius. Het was daarmee het eerste ruimtevaartuig dat in een baan om deze planeet kwam.
Het onderzoek van deze missie richtte zich op het magnetische veld, chemische samenstelling en geologie van de planeet.
Uiteindelijk is de sonde op 30 april 2015 gecontroleerd neergestort op de planeet Mercurius.
Foto v.l.n.r: Yuri Shargin, Salizhan Sharipov en Leroy Chiao.
Op 14 oktober om 03:06 UTC werd de Soyuz-TMA 5 gelanceerd vanaf Baikonur Cosmodrome. De aan boord zijnde drie kosmonauten koppelden twee dagen later aan de Piris module van het International Space Station. De kosmonauten Salizhan en Leroy maakten deel uit van de ISS-Expeditie 10.
De module werd op 29 november verplaats naar de Zarya module.
Kosmonaut Yuri Shargin bleef achter in het ruimtestation terwijl kosmonaut Roberto Vittori van de Soyuz-TMA 6 samen met de andere twee kosmonauten, op 24 april 2015 met de Soyuz-TMA 5 veilig op de Steppe van Kazachstan landden,
Foto v.l.n.r: Salizhan Sharipov en Leroy Chiao.
Vanaf Cape Canaveral werd op 20 november om 17:16 UTC de Swift ruimte observatorium gelanceerd.
De Neil Gehrels Swift Observatory is een NASA ruimte observatorium die gammastaaluitbarstingen (GRB’s) detecteert in het heelal, dat zijn kortstondige flitsen van gammastraling en behoren tot de krachtigste explosie in het universum.
De missie is een samenwerkingsverband tussen de NASA, de Italiaanse en Britse ruimtevaartorganisaties.