De geschiedenis van 1959

1959 – Luna 1

Luna 1

Op 2 januari om 16:41 UTC werd de Luna 1 gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonur Cosmodrome.

 

Luna 1

Het ruimtevaartuig Luna 1 (Ye-1 No.4) werd ook als Mechta aangeduid was de eerste sonde die op de zou maan inslaan, maar die liep anders. De lancering verliep zonder problemen echter hadden de Sovjet engineers nog niet voldoende vertrouwen in de automatische besturing van de raket. Daarom werd er met de raket via radio gecommuniceerd, de radiosignalen kwamen te laat aan bij de Luna 1 waardoor deze de maan compleet miste en deze op een afstand van 5.995 kilometer voorbij vloog.

 

Op een afstand van 113.000 kilometer werd er natriumgas vrijgelaten zodat er een oranje komeetstaart achter het ruimtevaartuig zichtbaar werd vanaf de aarde. Dit experiment werd gedaan om het gas in de ruimte te bestuderen.

1959 – Pioneer 4

Pioneer 4

Vanaf lanceerbasis Cape Canaveral werd op 3 maart om 05:10 UTC de Pioneer 4 gelanceerd.

 

Pioneer 4

Dit ruimtevaartuig van de Verenigde Staten was onderdeel van het Pioneer programma met als doel, het voorbij vliegen van de maan.

 

Nadat de Sovjets een ruimtesonde in januari langs de maan hadden laten vliegen was er alles aangelegen om deze missie tot een goed einde te brengen. Tijdens de lancering werden de raket motoren iets te laat uitgezet waardoor de ruimte sonde op een afstand van 58.983 kilometer van de maan op 4 maart voorbijvloog. Deze afstand was te groot om foto-sensor te activeren.

1959 – Luna 2A

Luna 2A

Op 18 juni om 08:08 UTC werd de Luna 2A gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonur Cosmodrome.

 

Het Sovjet ruimtevaartuig Luna 2A (Ye-1A No.1) was een sonde die op de maan zou inslaan en daarmee het eerste object wat het eerste object is wat door een mens is gemaakt en zou landen op de maan.

 

Tijdens de vlucht naar de maan zou het experimenten uitvoeren maar na 153 seconden na de lancering kwam een einde aan de missie.

Kort na de lancering waren er problemen met een gyroscoop waardoor de Luna 2A van zijn lanceertraject ging afwijken. Hierdoor werd door de grondleiding besloten de raket met lading te vernietigen.

1959 – Atlas-D

Atlas-D Mercury

Op 9 september om 08:19 UTC werd de eerste Atlas-D Mercury gelanceerd vanaf lanceerbasis Cape Canaveral.

 

Atlas-D Mercury Big Joe

Deze Atlas-D Mercury raket had een hoogte van 25,15 meter met een doorsnede van 3 meter.  

Het doel van deze lancering was een onbemande boilerplate capsule in een suborbitale omloopbaan brengen en bij terugkeer het hitteschild te testen. Deze boilerplate, Big Joe genaamd, was de eerste onbemande capsule van het Mercury programma. kort na de lancering gaven de systemen aan dat de booster niet was losgekoppeld.

Big Joe boilerplate

 

Het extra gewicht van de booster leidde niet tot de gewenste hoogte en snelheid waardoor het besturingssysteem niet naar behoren functioneerde en Big Joe uiteindelijk terugviel naar aarde en vijftien minuten later in de Atlantische Oceaan belandde.

 

1959 – Luna 2

Luna 2

Op 12 september om 06:39 UTC werd de Luna 2 gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonur Cosmodrome.

 

Nadat het Sovjet ruimtevaartuig Luna 2 (Ye-1A No.2) was gelanceerd werd er natriumgas vrijgelaten zodat er een oranje komeetstaart achter het ruimtevaartuig zichtbaar werd vanaf de aarde. Hiermee kon de grondleiding de bewegingen van de Luna 2 waarnemen. Onderweg naar de maan werden er experimenten uitgevoerd door de aan boord zijnde instrumenten, zoals:

  • Het meten van de ioniserende lading
  • Het meten van de elektromagnetische velden
  • Het bepalen van het elektronenspectrum van de Van Allen-stralingsgordels

Na een geslaagde lancering en vlucht stortte de Luna 2 gecontroleerd neer op 14 september op het maanoppervlak. De Luna 2 liet een wolk vrij zodat observatoria het ruimtevaartuig goed konden waarnemen vanaf de aarde.

1959 – Luna 3

Luna 3 - Ye-2A

De Sovjet Unie lanceerde op 4 oktober om 00:43 UTC de Luna 3 vanaf lanceerbasis Baikonur Cosmodrome.

Luna 3 maanfoto

 

Het ruimtevaartuig Ye-2A No.1 was onderdeel van het Luna programma en had als doel het fotograferen van het maanoppervlak. Na een geslaagde reis naar de maan maakte de Luna 3 als eerste ruimtesonde foto’s van de achterkant van de maan en zond deze naar aarde. Hoewel het slechte beelden waren werden de beelden wereldwijd getoond en maakte de Sovjet Unie opnieuw geschiedenis.

1959 – Pioneer P-3

Pioneer P-3

Op 26 november om 07:26 UTC werd de Pioneer P-3 gelanceerd vanaf lanceerbasis Cape Canaveral.

 

Dit ruimtevaartuig zou in een baan om de maan worden gebracht om aldaar onderzoek te verrichten. De doelstellingen van deze missie waren de omgeving tussen de maan en de aarde te onderzoeken, en het ontwikkelen van technologieën voor het besturen en manoeuvreren van ruimtevaartuigen vanaf de aarde.

 

Om deze doelstellingen te kunnen uitvoeren waren er instrumenten aan boord:

  • die de massa en de topografie van de maanpolen kon inschatten
  • die de snelheid van micrometeorieten kon meten
  • die straling kon meten
  • die het magnetisch veld kon vastleggen
  • die elektromagnetische golven kon bestuderen in de ruimte

 

De missie kwam al snel ten einde kort na de lancering. Na 45 seconden werd er een schok geregistreerd en brak kuip (fairing) van de raket die de lading beschermde. Hierdoor kwam de Pioneer P-3 bloot te staan de aerodynamische krachten en brak de bovenste trap met lading af. De raket voorstuwing bleef intact en nadat de brandstof was opgeraakt belande deze in de Golf van Guinee voor de kust van Kameroen.