De Geschiedenis van de NASA begint hier!
National Aeronautics and Space Administration
Het overheidsorgaan wat verantwoordelijk is voor het Amerikaanse civiele ruimtevaartprogramma en ruimtevaartonderzoek is de NASA, wat de afkorting is van National Aeronautics and Space Administration.
Op 3 maart 1915 werd de National Advisory Committee for Aeronautics (NACA) opgericht om onderzoek en ontwikkeling in de luchtvaart te bevorderen. Toen de Russen de Amerikanen in 1957 in verlegenheid brachten door als eerste een raket te lanceerden en de Spoetnik in een baan om de aarde brengen en de Amerikanen pas vier maanden later erin slaagde om ook een satelliet te lanceren was dat voor de president reden genoeg om een nieuwe wet op te stellen om zo nog meer gezichtsverlies te voorkomen. In 1958 is door de toenmalige president Dwight D. Eisenhower op 29 juli de ‘National Aeronautics and Space Act’ aangenomen en was de NASA een feit en werd de NACA opgeheven maar deze werd geïntegreerd in deze nieuwe organisatie. De nieuwe organisatie had een duidelijk civiel doel in plaats van militair en zo werd de NASA op 1 oktober 1958 operationeel. Al snel werden er bestaande onderzoeksinstituten aan de NASA toegevoegd, dit waren onder andere het Langley Aeronautical Laboratory, het Ames Aeronautical Laboratory, het Lewis Flight Propulsion Laboratory, en twee testfaciliteiten.
Het NASA logo kent drie ontwerpen en is ontworpen in 1959 als gevolg van de opheffing van de NACA, naast deze logo’s is er ook een NASA vlag.
Het logo met de zogenaamde rode gebogen tekst , ook wel ‘worm’ genoemd, wordt sinds 1992 niet meer gebruikt.
NASA heeft in de tijd veel bemande en onbemande projecten uitgevoerd en het eerste echte project was het Mercury programma. Dit had tot doel om als eerste een mens in de ruimte te brengen. Dit keer waren het weer de Russen die er met de eer van door gingen, want op 12 april 1961 werd Yuri Gagarin als eerste gelanceerd. De Amerikanen volgden op 5 mei 1961, maar waren niet in staat om, zoals de Russen dat wel deden, Alan Shepard in een baan om de aarde te brengen. Opnieuw was dit een tegenslag voor de Amerikanen en de toenmalige president John F. Kennedy kondigde op 12 september 1962 aan, dat er een Amerikaan voor 1970 op de maan moet lopen.
Na deze toespraak was er alles aan gelegen om dit doel te bereiken en uiteindelijk slaagde de Amerikanen hierin om op 21 juli 1969 Neil Armstrong de eerste voetstap op de maan te laten zetten.
De NASA heeft veel bemande projecten uitgevoerd en in de meeste gevallen was het een succes en domineerde zij de ruimtewedren. De meest in het oog springende ruimtevaartprogramma’s van de NASA waren:
- Mercury programma (1958-1963);
- Gemini programma (1964-1966);
- Apollo programma (1961-1972);
- Ruimtestation Skylab (1965-1979);
- Apollo-Soyuz project (1972-1975);
- Space Shuttle programma (1972-2011);
- International Space Station (1993-heden);
- Commerciële Vracht Services/Commircial Resupply Services (CRS) (2006-heden);
- Commerciele Bemanning Programma/Commerical Crew Development program (CCDev) (2010-heden);
- Lage omloopbaan programma/Beyond Low Earth Orbit program (2010-heden).
Naast de bemande waren er de onbemande wetenschappelijk projecten naar de planeten, manen, zonnestelsels en andere hemellichamen. De meest in het oog springende programma’s waren:
Over het gehele VS zijn locaties van de NASA gevestigd met het hoofdkwartier in Washington DC. Om een wereld dekking te krijgen in de communicatie heeft de NASA in enkele landen een vestiging om deze dekking te waarborgen. De locaties kunnen globaal worden onderverdeeld in:
- Het hoofdkantoor van de NASA is in Washington DC;
- Communicatie en telescoop faciliteiten;
- Onderzoekscentra;
- Test en Onderzoeksfaciliteiten;
- Lanceerbasis en ruimtevaart centra.
De Communicatie en telescoop faciliteiten zijn in enkele landen gevestigd en zijn:
- Canberra Deep Space Communication Complex;
- Goldstone Deep Space Communications Complex;
- Guam Remote Ground Terminal.
- InfraRed Telescope Facility;
- Madrid Deep Space Communication Complex;
- Poker Flat Research Range.
NASA kent vier onderzoek faciliteiten in de Verenigde Staten van Amerika:
- Ames Research Center;
- Armstrong Flight Research Center;
- Glenn Research Center;
- Langley Research Center.
De testlocaties en onderzoeksfaciliteiten van de NASA zijn:
- Goddard Institute for Space Studies;
- Independent Verification and Validation Facility;
- Michoud Assembly Facility;
- Plum Brook Station;
- Shared Services Center;
- Wallops Flight Facility;
- White Sandes Test Facility.
De locaties vanwaar de raketten worden gelanceerd en gemonitord liggen allen in de VS;
- Goddard Space Flight Center;
- Johnson Space Center;
- Jet Propulsion Laboratory;
- Kennedy Space Center;
- Marshall Space Flight Center;
- Stennis Space Center.
De locaties van de NASA zijn in de kaart weergegeven, klik op een locatie voor meer informatie en om naar de website van deze faciliteit te gaan of klik hier >> voor de algemene NASA site. De kleur van de locaties geeft aan wat voor soort faciliteit het betreft.
Hoofdkantoor = Blauw / Communicatie en telescoop faciliteiten = Bruin / Onderzoekscentra = Rood / Test en Onderzoeksfaciliteiten = Groen / Lanceerbasis en ruimtevaart centra = Geel