Lanceringen

Lanceringen vonden en vinden bijna dagelijks plaats vanaf lanceerbasissen over de gehele wereld waarbij de Sovjets en de Amerikanen vanaf de eerste lancering van de Sputnik 1 in 1957 een belangrijke rol hebben gespeeld en met name tijdens de ruimtewedloop tussen deze twee grootmachten. In het begin van deze periode, die grof weg duurde van 1957 tot 1975, was het vallen en opstaan waarbij lanceringen geregeld mislukten maar ook successen werden geboekt door de Amerikanen en de Sovjets.

 

In 1965 was het Frankrijk die een raket lanceerde vanaf lanceerbasis Hammaguir Launch Site in Algerije waarna Japan in 1966 volgde met een lancering vanaf het toenmalige Kagoshima Space Center. Weer een jaar later lanceerden de Britten en de Italianen haar eerste raketten, de Britten deden dat vanaf Woomera Test Range in Australië en de Italianen lanceerden vanaf het lanceerplatform Luigi Broglio Space Centre voor de kust van Kenia.

China kwam in 1970 in de schijnwerpers toen zij de eerste lancering uitvoerden vanaf Jiuquan Satellite Launch Center en vijfjaar later lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zijn eerste raket vanaf de Franse lanceerbasis Guiana Space Centre in Frans-Guyana. Ook India ging de ruimte in en lanceerde 1979 haar eerste raket vanaf Satish Dhawan Space Centre.

 

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwam, eind december 1991, de grootse lanceerbasis Baikonur Cosmodrome ineens in handen van Kazachstan en werden de Russen gedwongen deze locatie te huren. De hoge huurprijs spoorde de Russen aan om de nieuwe lanceerbasis Svobodny Cosmodrome te bouwen in het oosten van het land en Plesetsk Cosmodrome te renoveren. De bouw van de lanceerbasis Svobodny Cosmodrome werd door geldgebrek grotendeels stopgezet in 1997. Waarna in 2011 opnieuw werd begonnen met de bouw een lanceerbasis in het oosten, Vostochny Cosmodrome.

 

Naast deze lanceerbasissen zijn er nog een aantal landen die lanceringen uitvoerden, zoals Brazilië, Iran, Israël, Nieuw-Zeeland, Noord-Korea, Noorwegen en Zuid-Korea.

Lanceer Historie

De geschiedenis van ruimtelanceringen is een verhaal van durf, verbeeldingskracht en vastberadenheid. Wat begon met bescheiden experimenten in de vroege twintigste eeuw, leidde tot de majestueuze momenten waarop raketten de aarde verlieten en een nieuw tijdperk van ontdekkingen inluidden. Van de iconische vlucht van Sputnik tot de Apollo-missies en de lancering van moderne commerciële ruimtevaartinitiatieven, elke stap heeft ons dichter bij de sterren gebracht.

 

De lanceringen die de Kármánlijn van 100 kilometer boven zeeniveau overschrijden of een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ruimtevaart zijn in chronologische volgorde te raadplegen.

 

 

 

 

lanceringen Saturnus

Aantal lanceringen per lanceerbasis

Een lancering is het ultieme symbool van ambitie en vooruitgang en vond niet alleen plaats vanaf land maar ook vanaf onderzeeboten, schepen, offshore lanceerplatformen en vliegtuigen.

 

Het moment waarop een ruimtevaartuig de aarde of de maan verlaat, vertegenwoordigt de moed om grenzen te doorbreken en het onbekende te omarmen. Van de donderende kracht van raketmotoren tot de delicate precisie van moderne technologie, elke lancering is een meesterwerk van samenwerking en innovatie.

Guiana Space Centre

Aantal landingen per landingsbasis

De terugkeer van een ruimtevaartuig naar aarde is een van de meest spannende en cruciale momenten van elke ruimtevlucht. Het markeert niet alleen het succesvolle einde van een missie, maar symboliseert ook de overwinning van menselijk vernuft over de uitdagingen van de ruimte.

 

Van de eerste ruwe landingen van vroege capsules tot de precisie van moderne technologieën, elke stap heeft ons dichter gebracht bij het veilig thuisbrengen van astronauten en kostbare ladingen.

 

 

Lanceringen van mens en dier

De bemande ruimtevaart staat symbool voor de grenzeloze nieuwsgierigheid en vastberadenheid van de mensheid. Wat begon als een droom om het onbekende te verkennen, is uitgegroeid tot een van de grootste prestaties in onze geschiedenis. Deze reis naar de sterren was echter niet alleen van mensen afhankelijk. Vóór astronauten ooit de ruimte in gingen, werden dieren zoals honden, apen en zelfs fruitvliegjes onze eerste reizigers in de kosmos. Hun moedige bijdragen hebben ons onschatbare inzichten gegeven en de weg geplaveid naar bemande missies die ons verder brengen dan we ooit voor mogelijk hielden.

Wubbo Ockels