Tijdperk 1960-1964

1960

 Pcholka en Mushka

De Sovjet Unie lanceerde vijf ruimtevaartuigen voor het testen van de bemande ruimtevaart, vier vluchten hadden honden aan boord waarvan er twee mislukte en de honden om het leven kwamen. Twee maan- en twee Marsmissies werden uitgevoerd en nieuwe type raketten werden gelanceerd door de Sovjets.

 

De Amerikanen lanceerden nieuwe type raketten en lanceerden ruimtevaartuigen naar de planeet Venus, de maan en lanceerden een onbemande capsules van het Mercury programma.

 

1961

Yuri Gagarin

De Sovjet Unie lanceerde twee bemande ruimtevaartuigen en de maakte daarmee geschiedenis door de eerste mens in de ruimte te brengen. Ook lanceerden ze twee capsules met dieren aan boord, ruimtevaartuigen naar Venus en een nieuw type raket.

 

De Amerikanen lanceerden twee bemande ruimtevaartuigen, hoewel dit suborbitale vluchten waren. Ook lanceerden ze een aap, testen ze raketten en ruimtevaartuigen, stuurden ze de eerste gammastralingstelescoop de ruimte in en lanceerde een nieuw type raket.

 

1962

Mercury-Atlas 7

De Verenigde Staten lanceerden drie bemande ruimtevaartuigen dit jaar en lanceerde ruimtevaartuigen naar de maan, de planeet Venus en een zon observatiesatelliet in een baan om de aarde.

 

De Sovjet Unie daarentegen lanceerden twee bemande ruimtevaartuigen en stuurden ruimtevaartuigen naar de planeten Mars en Venus. Ook lanceerden ze een nieuw type raket.

 

1963

Valentina Tereshkova

De Verenigde Staten lanceerde een bamand ruimtevaartuig en de Sovjet Unie twee. Met het laatste gelanceerde bemande ruimtevaartuig brachten de Sovjets de eerste vrouw in de ruimte.

 

De twee grootmachten lanceerden nieuwe type raketten.

 

De Sovjets lanceerde ruimtevaartuigen naar de maan en Venus maar geen van allen was een succes.

 

1964

Voskhod 1 bemanning

Alleen de Sovjet Unie lanceerde dit jaar een bemand ruimtevaartuig, met voor het eerst drie kosmonauten aan boord.

 

Zowel de Amerikanen en de Sovjets lanceerden nieuwe type raketten en maakten ze testvluchten.

 

De twee grootmachten lanceerden missies naar de maan, Venus en Mars die niet allemaal evengoed aflopen.