De Geschiedenis van de ruimtevaart begint hier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis

Ruimtevaart is niets nieuws, onze planeet raast namelijk al meer dan vijf miljard jaar door de ruimte en draait met een snelheid van 30 kilometer per seconde rond de zon. En sinds er mensen zijn, reizen we met haar mee.

De mens droomt niet alleen over de ruimte maar is ook een pionier op dit gebied. En door deze drang is de mens op zoek naar de mogelijkheid om de planeet aarde te verlaten en te reizen naar andere werelden. Maar het heeft lang geduurd voordat de eerste stappen de ruimte in werkelijkheid werden.


De Sputnik 1 van de Sovjet-Unie was de eerste kunstmaan die in een baan om de aarde werd gebracht, dat was op 4 oktober 1957. En enkele jaren later waren het weer de Sovjets met een mijlpaal, namelijk in 1961 schreven zij opnieuw geschiedenis door de eerste mens in de ruimte brengen, zijn naam was Yuri Gagarin.

Maar de Amerikanen bleven niet achter, zij waren het die de astronauten Neil Armstrong en Edwin Aldrin als eerste mensen op de maan zetten in 1969. Na de ruimtewedloop naar de maan en de ontmoeting in de ruimte in 1975 tussen de Sovjets en de Amerikanen werd er veel onderzoek verricht. Er werden allerlei ruimtesondes naar de planeten gezonden en zijn er ruimtestations in een baan om de aarde gebracht. Nu wonen er permanent mensen in het International Space Station.


Begin tachtigerjaren waren het de Amerikanen die het eerste ruimteveer lanceerden, de Space Shuttle. Hiermee werden astronauten niet alleen gelanceerd maar landden ze er ook mee op aarde. Door de jaren heen is de ruimtevaart onmisbaar geworden in onze technologische maatschappij en zijn we weer op zoek naar nieuwe mogelijkheden in de ruimte.

 

De Chinezen stapten als derde natie in 2003 definitief in de bemande ruimtevaart.

 

In dit artikel wordt aan de hand van een tijdlijn de geschiedenis van de ruimtevaart inzichtelijk gemaakt.

De Oudheid

Oudheid

De oude Grieken hadden de mooiste verhalen maar het waren de Chinezen die de eerst vuurpijl de lucht in schoten.

1450 – 1899

1450-1899

De oude geleerden stonden vaak lijnrecht tegenover de kerkelijk ideeën en uit zelfbehoud gaven ze kerk gelijk. In 1981, driehonderd negenendertig jaar na zijn overlijden, erkende de rooms katholiek kerk Galileis ideeën officieel.

1900 – 1949

1900-1949

De eerste helft van de 20steeeuw stonden vooral in het teken van de technologische raket ontwikkelingen door de wetenschappers. Robbert Goddard bouwde de eerste raket en Wernher von Braun ontwikkelde de Duitse V2 raket.

1950 – 1959

1950-1959

Het zijn de Sovjets die de eerste successen boekten in de geschiedenis van de ruimtevaart. Zij waren het die voor het eerst een satelliet en even later een levend wezen in een baan om de aarde brengen, de hond Laika.

 

In de ruimtewedloop waren het wederom de Sovjets die geschiedenis schrijven door als eerste een toestel op de maan te zetten en foto’s te maken van de donker kant van de maan.

1960 – 1964

1960-1964

De beginjaren zestig was een rees tegen de klok voor de Amerikanen en de Sovjets. Het ging erom wie bracht de eerste mens in de ruimte en wie de eerste mens op de maan.


Voordat Yuri Gagarin als eerste mens de ruimte in ging waren honden die deze taak vervullenden, wat niet in alle gevallen goed af liep. Wederom waren het de Sovjets die geschiedenis schreven door de eerste vrouw in de ruimte brengen en ook waren zij het die als eerste een ruimtevaartuig met drie kosmonauten aan boord lanceerden.

1965 – 1969

1965-1969

De ruimterace is in volle gang tussen de Sovjets en de Amerikanen en ze lanceerden allerlei ruimtevaartuigen de ruimte in. Helaas had die race ook een keerzijde, de eerste doden vielen, de Sovjet Unie verloor een kosmonaut tijdens de terugkeer naar de aarde en bij een oefening overleden drie Amerikaanse astronauten.

Uiteindelijk geven de Sovjets de strijd op en land Neil Amstrong als eerste mens op de maan.

1970 – 1974

1970-1974

Nadat de eerste mens in 1969 een voetdruk had achtergelaten op de maan werden de bemande vluchten daar naar toe in 1972 stop gezet, ook ging het bijna mis in 1970 met een bemande vlucht naar de maan.

 

De Sovjets en de Amerikanen kregen meer aandacht voor het ontwikkelen en lanceren van laboratoria de ruimte in.

 

De twee grootmachten lanceerden onbemande ruimtevaartuigen naar de maan en de planeten.

1975 – 1979

1975 - 1979

Nu de koude oorlog wat is geluwd ontmoeten de twee grootmachten elkaar in de ruimte.

De Sovjets lanceerden militaire en civiele ruimtestations de ruimte in, gingen naar de maan en testen onbemande capsules.

De NASA stuurde ruimtesondes richting de vier grote planeten voor onderzoek.

De opgericht Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceerde de eerste Ariane 1 raket en ander ruimtevaartorganisaties lanceerden ook nieuwe type raketten.

1980 – 1984

1980 - 1984

In de begin jaren tachtig werden er drie nieuwe ruimtevaartuigen van het type Space Shuttle gelanceerd. De ESA bekostigde de eerste module voor Spacelab en de eerste vrouwelijke NASA astronaut werd gelanceerd.

 

De Sovjets lanceerden het ruimtestation Salyut 7 en stuurden meerdere ruimtevaartuigen naar de planeet Venus.

 

In deze vijf jaren zijn er nieuwe type raketten gelanceerd door de ruimtevaartorganisatie van de ESA, NASA, CNSA en JAXA.

1985 – 1989

1985-1989

De eerste Nederlandse astronaut Wubbo Ockels  werd gelanceerd aan boord van de Space Shuttle Challenger.

 

De Verenigde Staten lanceren Space Shuttles waarvan de Challenger tijdens de lancering uiteenvalt.

 

Er werden missies de ruimte ingestuurd door ruimtevaartorganisatie voor onderzoek naar onder andere Jupiter, de komeet Halley en Venus.

 

De Sovjet Unie start met de bouw van het ruimtestation MIR en lanceerde de tegenhanger van de Space Shuttle “De Buran”.

 

De Galileo sonde maakte prachtige beelden van de inslag van de komeet Shoemaker-Levy-9 op Jupiter.

1990 – 1994

1990 - 1994

De ruimte telescoop Hubble werd gelanceerd om verder te kijken dan ooit, maar werkt volledig na een reparatie. De ESA gebeurt dichterbij, het betrof een sonde die de zonnewind in kaart bracht en er werden experimenten uitgevoerd in een ruimtelaboratorium aan boord van de Space Shuttles.

De Sovjet Unie lanceerde een nieuwe module voor het MIR ruimtestation en ander landen ruimtevaartorganisaties lanceerden nieuwe type raketten, terwijl de Verenigde Staten een nieuwe Space Shuttle in gebruik nam.

1995 – 1999

1995 - 1999

Deze vijf jaar staan voornamelijk in het teken van onderzoek van planeten, manen en andere hemellichamen. Er wordt onderzoek verricht naar de planeet Mars, maar die slagen niet allemaal. Verder worden er records gebroken, wordt de Space Shuttle voor het eerst bestuurd door een vrouw en gaat de bouw van het ISS van start.

 

Nieuwe type raketten worden door de Verenigde Staten, Rusland, Japan, Brazilië, Noord-Korea en de Ukraine gelanceerd.

2000 – 2004

2000 - 2004

Het ruimtestation MIR keert terug op aarde en de bouw van het ISS is in volle gang. Er wordt onderzoek gedaan naar de planeet Mars en de Hubble Space Telescope krijgt een onderhoudsbeurt.

Alle bemanningsleden van de Space Shuttle Columbia komen om het leven tijdens de terugkeer van een ruimte missie.

André Kuipers wordt als tweede Nederlands staatburger gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonur.

2005 – 2009

2005 - 2009

Onderzoek van het universum wordt gedaan door landen als de USA, Japan, Europa en India gaat naar de maan.

Er worden bemande lanceringen gedaan door China, Rusland en de Verenigde Staten en het International Space Station wordt uitgebreid.

Er worden nieuwe type raketten gelanceerd waaronder de eerste Amerikaanse commerciële raket, maar dat gaat niet allemaal vlekkeloos.

2010 – 2014

2010 - 2014

Een aantal missies mislukken waardoor de ruimtevaartuigen neerstorten op aarde. Het Russische laboratorium wordt naar het ISS en de laatste Space Shuttle wordt gelanceerd.

Nieuwe rakketen worden gelanceerd en er wordt onderzoek gedaan naar de planeten en een sonde land op een komeet om van wel heel dichtbij onderzoek te verrichten.

 

De Chinezen laten van zich horen door de eerste vrouwelijke taikonaut te lanceren en een ruimtelaboratorium wordt in een baan om de aarde gebracht.

Andre Kuipers gaat voor de tweede keer de ruimte in en de Voyager-1 verlaat de Melkweg.

2015 – 2019

2015 - 2019

Ruimtevaartuigen onderzoeken hemellichamen, er werd water op Mars aangetroffen en China land op de maan.

Nieuwe type raketten worden gelanceerd, lanceerbasissen worden geopend in Rusland en China.

 

Amerika test een onbemand ruimtevaartuig, de ESA een herbruikbaar ruimtevaartuig en India en China lanceerden ruimteobservatoria, ruimtelaboratoria en een ruimtetelescoop.

2020 – 2024

James Webb Space Telescope

Ruimtevaartuigen onderzoeken de zon en er werden ruimtesondes gelanceerd voor missies in het universum en naar de maan.

Na bijna 9 jaar lanceerde de NASA voor het eerst astronauten vanaf Amerikaanse bodem en lanceerden ze een onbemande testvlucht naar de maan.

 

Het International Space Station wordt verder uitgebreid en er zijn bemande vluchten naar dit ruimtestation.

China lanceerde het de eerste eigen ruimtestation module Tianhe.

Nieuwe type raketten werden gelanceerd.

De NASA rover Perseverance landde op de rode planeet Mars.