Tianwen 1
De Tianwen 1 van de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA werd op 23 juli 2020 om 04:41 UTC gelanceerd vanaf Wenchang Satellite Launch Center.
Het ruimtevaartuig is een missie naar de planeet Mars en bestaat uit een satelliet, lander en een rover.
Deze missie een vervolg van de mislukte Phobos-Grunt missie in 2011 in samenwerking met Rusland, echter deze keer is het alleen een Chinese missie naar de rode planeet
De naam van het ruimtevaartuig Tianwen betekent “Hemelse vragen” genoemd naar het gelijknamige gedicht van Qu Yuan die ongeveer leefde van 340-278 voor Christus.
Deze eerste Chinese missie moet als eerste de communicatiemiddelen en besturingen van het ruimtevaartuig evalueren, daarna het vaartuig in een baan om de planeet brengen en een landing uit te voeren op het oppervlak.
Deze missie heeft als wetenschappelijke doelstellingen:
- Onderzoek van de geologische Mars structuur
- Waterijsverdeling en bodemsamenstelling karakteriseren
- Onderzoek van ionosfeer, atmosfeer en het klimaat
- Onderzoek van het magnetisch veld
- Samenstelling van gesteente, mineralen en andere elementen onderzoeken
- Zoeken naar sporen van leven
Om deze doelstellingen te realiseren beschikt het ruimtevaartuig over meerdere wetenschappelijke instrumenten en zijn verdeeld over de satelliet en de rover.
Satelliet
- Medium Resolution Camera (MRC) met een resolutie van 100 m vanaf een baan van 400 km hoogte
- Hoge Resolutie Camera (HRC) met een resolutie van 2 m vanaf een baan van 400 km hoogte
- Mars Magnetometer (MM)
- Mars Mineral Spectrometer (MMS), om de elementaire samenstelling te bepalen
- Orbiter Ondergrondse Radar (OSR)
- Mars Ion and Neutral Particle Analyzer (MINPA)
Rover
- Grond-Penetrerende Radar (GPR), om de bodemstructuur tot ongeveer 100 meter onder het Marsoppervlak in beeld te brengen
- Mars Surface Magnetic Field Detector (MSMFD)
- Mars Meteorologisch Meetinstrument (MMMI)
- Mars Oppervlakte Compound Detector (MSCD)
- Multi-Spectrum Camera (MSC)
- Navigatie- en Topografie Camera (NTC)
Het ruimtevaartuig Tianwen bestaat uit drie delen en is als één geheel naar de planeet gestuurd en kwam op 10 februari 2021 in een baan om de planeet Mars.
Waarna de Tianwen enkele maanden rondcirkelde om de rode planeet en scande deze opzoek naar een geschikt landingsplaats voor de lander. Nadat deze was gevonden splitste het ruimtevaartuig zich in twee delen, de satelliet en de lander met daarop de rover. De afdaling door de atmosfeer van Mars is altijd een verraderlijke onderneming, en om te landden werd gebruik gemaakt van een parachute en stuwraketten om zo de landingssnelheid omlaag te brengen.
Nadat de parachute was ontkoppeld bleef de lander op ongeveer 100 meter hoogte hangen om zo de geschiktste landingslocatie te kiezen.
De lander landde uiteindelijk succesvol op 14 mei 2021 om 23:18 UTC op onze buurplaneet in het Utopia Planitia gebied.
Op de lander bevind zich de rover met de naam Zhurong en verwijst naar een Chinees mythologisch figuur, welke vaak als vuurgod omschreven wordt van keizer Ku. De Zhurong reed op 22 mei 2021 van de lander en was daarmee het tweede land dat een rover zette op het oppervlak van de planeet Mars.
Het zeswielige voertuig zal minimaal drie maanden op het oppervlak rijden en is voorzien van zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit.