De geschiedenis van 1972
Op 14 februari om 03:27 UTC werd de Luna 20 (Ye-8-5 No.408) gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonur Cosmodrome.
De Luna 20 missie van de Sovjet Unie naar de maan bestond uit twee delen. Het eerste was landen op de maan en daarna weer opstijgen en retour naar aarde.
De Luna 20 landde op 21 februari op de maan in Terra Apollonius en nam daar bodemmonster die werden verzameld door het boren in de maanbodem. Op 22 februari steeg de terugkeercapsule op van de maan met aan boord 55 gram aan maanmonsters.
De capsule lande op 25 februari weer op aarde op de Steppe van Kazachstan.
Een Atlas Centaur raket werd op 3 maart om 01:49 UTC gelanceerd vanaf lanceerbasis Cape Canaveral.
De onbemande missie van de NASA naar de planeet Jupiter heeft wetenschappelijke gegevens verzameld van de gasreus en zijn manen.
De Pioneer-10 is twee en half jaar onderweg geweest en op 4 december 1974 vloog deze als eerste ruimtevaartuig langs Jupiter.
Nadat de Pioneer-10 langs Jupiter was gevlogen werd er koers gezet naar de ster Aldebaran in het sterrenbeeld stier en voor het geval de sonde andere levensvormen mocht tegenkomen had de NASA een speciale plaquette laten maken en deze gemonteerd op het ruimtevaartuig.
Pas in 2003 werd het laatste signaal naar de sonde gestuurd, dit om de laatste instrumenten uit te schakelen.
Op 12 maart om 01:55 werd de Europese astronomie satelliet TD 1A gelanceerd vanaf lanceerbasis Vandenberg Air Force Base.
De instrumenten aan boord van de satelliet maakte gebruik van ultraviolette, röntgen en gammadetectoren voor het maken van een sterrencatalogus.
In mei 1974 raakte de brandstof op en kwam een einde aan de missie.
Op 27 maart om 04:15 werd door de Sovjet Unie de Venera 8 gelanceerd en een identieke Kosmos 482 (Venera 9A) werd vierdagen later gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonur Cosmodrome.
De ruimtevaartuigen waren uitgerust met instrumenten die de tijdens de afdaling naar de planeet Venus en op de planeet gegevens stuurde naar aarde, instrumenten aan boord waren:
- Temperatuur en druksensoren;
- Versnellingsmeter;
- Ammoniakanalysator;
- Gammastraal- en spectrometer;
- Hoogtemeter;
- Radio Dopler experiment;
- Fotometer met cadmiumsulfide.
De Venera 8 maakt op 22 juli een zachte landing in de Vasilisa Regio en werkte ruim 50 minuten voordat het bezweek aan de hoge temperatuur en luchtdruk op Venus.
De Kosmos 482 kwam niet uit de aardse omloopbaan en brak in stukken, enkele stukken kwamen terecht in Nieuw-Zeeland.
Foto v.l.n.r.: Thomas Mattingly II, John Young, Charles Duke Jr.
Op 16 april om 17:45 UTC werd de Apollo 16 gelanceerd vanaf lanceerbasis Kennedy Space Center.
Aan boord waren drie astronauten, een maanlander, een maanrover en een maansatelliet. Na een geslaagde vlucht stapten de astronauten Young en Duke in de maanlander Orion (LM 11) en ontkoppelden ze deze van de Apollo 16 (CSM 113 ) en landden 21 april op de maan in de Descartes Highlands.
De astronauten reden 26,7 kilometer rond op de maan in een maanrover (LRV 2) en verzamelden totaal 96 kilogram aan gesteentemonsters.
Na driedagen op de maan te zijn geweest lanceerden de twee astronauten zichzelf op 24 april vanaf de maan om weer een koppeling te maken met de Apollo 16. Zij stapten over in de Apollo 16 en ontkoppelden de maanlander die na een jaar op de maan neerstortte.
Tijdens de missie werd er Particles and Fields Subsatellite (PFS 2) gelanceerd, echter omloopbaan om de maan veranderde plots. Na 425 banen om de maan te hebben geslingerd stortte deze neer op het maanoppervlak op 29 mei.
Na een geslaagde missie landden de drie astronauten op 27 april in de Stille Oceaan.
De Sovjet Unie lanceerde op 26 juni om 14:53 UTC de Kosmos 496 vanaf lanceerbasis Baikonur Cosmodrome.
Deze onbemande eerste testvlucht van een Soyuz 7K-T ruimtevaartuig stond in het teken van testen ten behoeve van het Almaz ruimtestation.
Het ruimtevaartuig landde op 2 juli op de Steppe van Kazachstan.
Op 29 juli om 03:20 UTC lanceerde de Sovjet Unie de Salyut 2 (DOS 2) vanaf lanceerbasis Cosmodrome Baikonur.
Dit ruimtestation was identiek en was back-up van de Salyut 1 slaagde er niet in om in een baan om de aarde te komen omdat de tweedetrap van de raket niet goed functioneerde, waarna het ruimtestation in de Atlantische Oceaan neerstortte.
De eerst Scout-D1 raket werd op 13 augustus om 15:10 UTC gelanceerd vanaf lanceerbasis Wallops Flight Facility.
De Amerikaanse Scout-D1 was viertrapsraket met vaste brandstof en kon een lading van 198 kilogram in een lage omloopbaan brengen. Deze raket was 25 meter hoog en had een diameter van 1,14 meter.
Op 21 augustus om 10:28 UTC werd de OAO 3 (Copernicus) gelanceerd vanaf lanceerbasis Cape Canaveral.
Het astronomie observatorium van de NASA had een ultraviolette telescoop met spectrometer, drie röntgentelescopen en een röntgendetector aan boord en observeerde het heelal in het röntgen- en ultraviolette spectrum.
De missie kwam in februari 1981 ten einde.
Op 15 november om 22:13 UTC werd de SAS B (Explorer 48) gelanceerd vanaf lanceerbasis Luigi Broglio Space Centre.
Deze astronomie satelliet van de Amerikaanse ruimtevaart organisatie NASA was een röntgen ruimtetelescoop dat deel uitmaakte van het Explorer programma. De SAS B had instrumenten aan boord die in het teken stonden van het ontdekken en onderzoeken van röntgenbronnen.
De Sovjet Unie lanceerde op 23 november om 06:11 UTC de LOK 1 vanaf lanceerbasis Baikonur Cosmodrome.
Deze onbemande capsule (Soyuz 7K-LOK) was een capsule om kosmonauten naar de maan en weer terug naar aarde te brengen, met aan boord een dummy van een maanlander (LK).
De lancering mislukte en de lading werd samen met de raket vernietigd.
Foto v.l.n.r.: Zittend; Eugene Cernan. Staand; Harrison Schmitt en Ronald Evans.
Op 7 december om 05:33 UTC werd de Apollo 17 gelanceerd vanaf lanceerbasis Kennedy Space Center.
Aan boord waren drie astronauten, een maanlander en een maanrover. Na een geslaagde vlucht stapten de astronauten Cernan en Smitt in de maanlander Challenger (LM 12) en ontkoppelden ze deze van de Apollo 17 (CSM 114 ) en landden 11 december op de maan in de Taurus-Littrow vallei.
De astronauten reden 35,74 kilometer rond op de maan in een maanrover (LRV 3) en verzamelden totaal 114 kilogram aan gesteentemonsters.
Na driedagen op de maan te zijn geweest lanceerden de twee astronauten zichzelf op 14 december vanaf de maan om weer een koppeling te maken met de Apollo 17. Zij stapten over in de Apollo 17 en ontkoppelden de maanlander die later op de maan neerstortte.
Na een geslaagde laatste maanmissie landden de drie astronauten op 19 december in de Stille Oceaan.