De geschiedenis van 2017

2017 – SS-520

SS-520 lancering
SS-520 lancering

Hoewel de SS-520 raket al op 5 februari 1998 voor het eerst met succes werd gelanceerd was het op 14 januari voor het eerst dat de SS-520 raket een orbitale lancering zou maken, echter door het ontbreken van telemetrie van de raket werd de lancering afgebroken en als mislukt beschouwd.

 

Aan boord van deze derde SS-520 raket was de minisatelliet TRICOM-1 welke ook verloren ging en belande in de oceaan in de veilige zone van de lanceerbasis Uchinoura Space Center.

2017 -Kaituozhe-2

Kaituozhe-2 lancering
Kaituozhe-2 lancering

China lanceerde de eerste Kaituozhe-2 raket op 2 maart om 23:53 UTC vanaf Jiuquan Satellite Launch Center.

 

Deze raket is een drietrapsraket  die een lading van 800 kilogram in een lage baan om de aarde kan brengen. Aan boord was de Tiankun-1 satelliet die nieuwe technologieën in de ruimte test.

2017 – CXBN-2

CXBN
CXBN

Op 18 april werd de Cosmic X-ray Background Nanosatellite 2 (CXBN-2) gelanceerd om 15:11 UTC vanaf Cape Canaveral en werd op 15 mei 2017 vanaf het ISS in de ruimte gezet. De CXBN-2 satelliet maakt deel uit van het NASE ElaNa programma en is een coöperatieve nanosatellietmissie met het doel nauwkeurige metingen te maken van de kosmische achtergrondröntgenstraling in het bereik van 30-50 keV. De missie richt zich op een fundamentele wetenschapsvraag die centraal staat in ons begrip van de structuur, oorsprong en evolutie van het universum door mogelijk inzicht te verschaffen in de achtergrondstraling met hoge energie.

 

De CXBN-2 is een low-cost CubeSat-missie en is gewijd aan het observeren van verbeterde metingen van de extragalactische DXRB (Diffuse X-Ray Background) met een nieuw gammastralingsdetectorsysteem op basis van een CZT (Cadmium Zinc Telluride) -array. De DXRB-metingen hebben het potentieel om inzicht te verschaffen in de onderliggende fysica van het vroege universum.

2017 – Soyuz-MS 04

Soyuz MS-04 bemanning
Soyuz MS-04 bemanning

Een Soyuz-FG raket werd vanaf Baikonur Cosmodrome op 20 april om 07:13 UTC met aan boord twee kosmonauten gelanceerd en op wegging naar het International Space Station.

 

De twee kosmonauten maakten deel uit van ISS-Expeditie 51.

Vlucht Soyuz MS-04 koppelde aan de ISS-module Poisk zes uur later en verliet het ISS weer op 2 september waarna deze een geslaagde landing maakt op de Steppe van Kazachstan.

 

Kosmonaut Peggy Whitson die al een langere tijd verbleef in het ISS gaat mee terug als landingsbemanning.

 

Foto v.l.n.r.: Fyodor  Yurchikhin en Jack  Fisher.

2017 – Tianzhou-1

Tianzhou 1 lancering
Tianzhou 1 lancering
Tianzhou 1
Tianzhou 1

Tianzhou-1 is de debuutmissie van onbemande vracht ruimtevaartuigen van de Tianzhou klasse. Het vracht ruimtevaart was ontwikkeld als onderdeel van het bemande ruimteprogramma van China en Tianzhou betekent ‘hemels schip’ in het Chinees. Op 20 april om 19:41 UTC werd het ruimtevaartuig gelanceerd vanaf Wenchang Satellite Launch Center door een Long March 7 raket.

Het koppelde driemaal met succes aan het ruimtestation Tiangong-2 dat was op 22 april, 15 juni en 12 september. Tianzhou 1 verbrande in de atmosfeer op 22 september na een reeks gecontroleerde remmanoeuvres van de  grondleiding.

2017 – Electron

Eerste Electron lancering
Eerste Electron lancering

De lancering op 25 mei van de eerste Electron raket vanaf Rocket Lab Launch Complex 1 om 04:20 UTC bereikte de ruimte maar kwam niet in een baan om de aarde door communicatie problemen en werd daardoor als mislukt aangemerkt.

Electron is tweetraps draagraket met een optionele derde trap en was ontwikkeld door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Rocket Lab om in het commerciele kleine satellietlanceringssegment  (CubeSats) te voorzien.

Het Amerikaanse bedrijf heeft gekozen voor een lanceerbasis in Nieuw-Zeeland en daardoor werd het de eerste keer dat er een raket van Nieuw-Zeelandsgrondgebied de ruimte in werd geschoten.

2017 – NICER

NICER
NICER

Op 3 juni 21:07 UTC werd het ISS instrument Neutron star Interior Composition Explorer (NICER) gelanceerd met een Falcon 9 FT raket vanaf Kennedy Space Center. NICER, ook bekend als NICER / SEXTANT (Station Explorer voor X-ray Timing and Navigation Technology), maakte onderdeel uit van de vrachtmissie Dragon CRS-11 welke een paardagen later aankoppelde aan ISS module Harmony. Nadat de vrachtmodule was gekoppeld aan het ISS is NICER verplaats en gemonteerd op het ELC-2 platform van het  ISS.

Deze NASA Explorer missie is gewijd aan de studie van de buitengewone zwaartekracht, elektromagnetische en nucleaire-fysica omgeving van neutronensterren en zal de exotische toestanden van materie in deze sterren verkennen, waar de dichtheid en de druk hoger zijn dan in atoomkernen.

2017 – GSLV MK III

GSLV MK III lancering
GSLV MK III lancering

Om 11:58 UTC  op 5 juni werd de eerste orbitale lancering van de GSLV MK III raket uitgevoerd vanaf Satish Dhawan Space Centre. Aan boord was de communicatiesatelliet GSAT-19 welke in en geostationaire baan werd gebracht.

De GSLV MK III ook wel Launch Vehicle Mark 3 (LVM3) genaamd is een drietrapsraket ontwikkeld door de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO en bediend het middensegment van de lanceerraketten wat ligt tussen de 2000 en 20000 kilogram vracht. De raket is niet alleen ontworpen voor het lanceren van vracht maar is ook te gebruiken voor bemande missies van het Indiase bemande ruimtevaartprogramma (HSP).

 

Voorafgaand aan deze eerste orbitale lancering was een sub-orbitale testvlucht op 18 december 2014 met de CARE (Crew Module Atmospheric Re-entry Experiment).

2017 – HXMT

HXMT
HXMT

De Hard X-ray Modulation Telescope (HXMT) is de eerste Chinees röntgen ruimte telescoop wat werd gelanceerd op 15  juni 03:00 UTC vanaf Jiuquan Satellite Launch Center met een Long March 4B raket.

De telescoop observeert zwarte gaten, neutronensterren en actieve sterrenstelsels op het gebied van röntgen- en gammastraling. De belangrijkste wetenschappelijke doelstellingen zijn:

  • Het Galactische vlak scannen om nieuw tijdelijke bronnen te vinden en de bekende variabele bronnen te bewaken;
  • Om röntgendubbelsterren te observeren om de dynamiek en het emissiemechanisme te bestuderen in sterke zwaartekracht of mechanische velden;
  • Om gammastraal uitbarstingen te vinden en te bestuderen.

2017 – Max Valier Sat

Max Valier Sat
Max Valier Sat

Een Indiase PSLV-XL raket werd op 23 juni 03:59 UTC gelanceerd vanaf Satish Dhawan Space Centre met aan boord een nanosatelliet genaamd Max Valier Sat. Deze satelliet van nog geen 16kg herbergt een kleine röntgentelescoop waarmee amateurastronomen voor het eerst de hemel in röntgengolflengte kunnen zien.

De telescoop is een samenwerking tussen de technische school Max Valier in Bozen Bolzano, de technische school MERAN in Merano Bolzano en de amateurastronomen van het Max Valier observatorium in de buurt van Bozen Italië.

Naast deze telescoop is deze satelliet voorzien van GPS-ontvanger, een CMOS-camera en een AIS-ontvanger.

2017 – Simorgh

Simorgh lancering
Simorgh lancering

Na een sub-orbitale test lancering op 19 april 2016 werd voor het eerst een orbitale lancering op 27 juli vanaf Semnan Launch Center uitgevoerd met de Simorgh raket, echter de lancering mislukte.

Deze tweetrapsraket bevat mogelijk een derde trap en bevat waarschijnlijk Noord-Koreaanse technologie gebaseerd op de Unha-raket.

 

De raket is 25 meter hoog en kan een lading van 350 kilogram in een lage baan om de aarde brengen.

 

Deze lancering van de Simorgh, betekend “phoenix”,  viel samen met de heropening van het vergrote Semnan Launch Center, ook wel Khomeini Space Center genoemd.

2017 – Soyuz-MS 05

Soyuz MS-05 bemanning
Soyuz MS-05 bemanning

Een Soyuz-FG raket werd vanaf Baikonur Cosmodrome op 28 juli om 15:41 UTC met aan boord drie kosmonauten gelanceerd en op wegging naar het International Space Station.

 

Vlucht Soyuz-MS 05 koppelde aan de ISS-module Rassvet zes uur later en verliet het ISS weer op 14 december waarna deze een geslaagde landing maakt op de Steppe van Kazachstan.

 

De kosmonauten maakte deel uit van ISS-Expedite 52.

 

Foto v.l.n.r.: Paolo  Nespoli, Sergey  Ryazansky en Randolph  Bresnik.

2017 – X-37B

X-37B lancering OTV-5
X-37B lancering OTV-5

De X-37B is een onbemand ruimtevliegtuig dat verticaal werd gelanceerd op 7 september om 14:00 UTC door een Falcon 9 FT raket vanaf Kennedy Space Center en in een baan om de aarde werd gebracht.

X-37B landing OTV-5
X-37B landing OTV-5

Deze vijfde lancering van dit geheime type ruimtevliegtuig test ruimtevaarttechnologie voor de Amerikaanse US Air Force en heeft een omloopbaan van 410km hoogte welke veelal wordt gebruikt voor militaire spionagedoeleinden.

 

Op 27 oktober 2019 voerde het ruimtevliegtuig na een goede 779 dagen op Kennedy Space Center Shuttle Landing Facility een automatische landing uit.

2017 – Soyuz-MS 06

Soyuz MS-06 bemanning v.l.n.r.: Joseph Acaba, Alexander Misurkin en Mark Vande Hei.

Een Soyuz-FG raket werd vanaf Baikonur Cosmodrome op 12 september om 21:17 UTC met aan boord drie kosmonauten van ISS-Expedite 53 gelanceerd en op wegging naar het International Space Station.

 

Vlucht Soyuz-MS 06 koppelde aan de ISS-module Poisk zes uur later en verliet het ISS weer op 28 februari 2018 waarna deze een geslaagde landing maakt op de Steppe van Kazachstan.

 

 

Foto v.l.n.r.: Joseph  Acaba, Alexander  Misurkin en Mark  Vande Hei.

2017 – Minotaur-C-XL 3210

Minotaur-C XL 3210 lancering
Minotaur-C XL 3210 lancering

De Minotaur-C-XL 3210 werd op 31 oktober om 21:37 UTC gelanceerd vanaf Vandenberg Air Force Base. Deze viertrapsraket werd voor het eerst in 1994 gelanceerd als Taurus en van de tien lanceringen die er hebben plaatsgevonden zijn er drie mislukt, waarvan de laatste twee lanceringen in 2009 en 2011.

Na vernieuwing van de avionica werd de raket in 2014 omgedoopt naar Minotaur-C (Commercial).

 

De tien aan boord zijnde satellieten, zesmaal Sky Sat & viermaal Flock-3m, werden met succes in een omloopbaan van de aarde gebracht.

2017 – Soyuz-MS 07

Soyuz MS-07 bemanning
Soyuz MS-07 bemanning

Een Soyuz-FG raket werd vanaf Baikonur Cosmodrome op 17 december om 07:21 UTC met aan boord drie kosmonauten van ISS-Expeditie 54 gelanceerd en op wegging naar het International Space Station.

 

Vlucht Soyuz-MS 07 koppelde aan de ISS-module Rassvet 2 dagen later en verliet het ISS weer op 3 juni 2018 waarna deze een geslaagde landing maakt op de Steppe van Kazachstan.

 

 

Foto v.l.n.r.: Norishige  Kanai, Anton  Shkaplerov en Scott  Tingle.